top of page

Lokakuussa keskitytään energiansäästöön - arjen ilmastoteot syntyvät omaa kulutusta tarkkailemalla

Maanantaina alkavalla Energiansäästöviikolla (5.–11.10.) on hyvä – tai kannattaisi alkaa - tarkastella omaa energiankulutustaan. Maakunnassamme energianeuvontaa ja -tietoutta antavat Etelä-Karjalan energianeuvonta, Hinkua Etelä-Karjalaan -hanke, Etelä-Karjalan Martat ry, Greenreality -kodit ja -yritykset -hanke sekä energiayhtiöt.


Asumisen ja energian osuus kotitalouksien hiilijalanjäljestä on noin 30 prosenttia. Puhtaat teknologiat ja tehokkaampi energiankäyttö auttavat vähentämään asumisen ilmastovaikutusta, mutta muutos ei tapahdu itsestään.


Etelä-Karjalan energianeuvonnasta muistutetaan, että vaikuttavien ilmastotekojen taustalla on ymmärrys omasta kulutuksesta ja oikea tieto kulutustapojen muuttamiseksi.


- Sähkönkulutustaan seuraa aktiivisesti vain harvat kotitaloudet, vaikka energiayhtiöt tarjoavat maksuttoman online-seurantapalvelun jokaisen kotitalousasiakkaan käyttöön, Tanja Nyholm Etelä-Karjalan energianeuvonnasta sanoo.


Yhä useampi kuluttaja valitsee uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön, mikä pienentää välittömästi asumisen ilmastovaikutuksia. Kun sähkön tuotannossa siirrytään käyttämään enemmän sääriippuvaisia uusiutuvia energialähteitä, on odotettavissa sekä tuotantohuippuja että -matalikkoja. Sähköä pitäisi oppia käyttämään silloin, kun sitä on paljon tarjolla puhtaasti ja edullisesti tuotettuna.


- Erityisesti kotitaloudet, joissa tilojen ja käyttöveden lämmitys hoidetaan sähköllä, hyötyvät tarkasta kulutusseurannasta ja kulutuksen ajallisesta siirtämisestä sähkön tuotantotilanteen mukaan. Se on taloudellisestikin järkevää, sillä sähkön hinta tulee varmasti vaihtelemaan ja sähkölaskussakin saattaa pian olla kulutushuippujen tasaamiseen kannustava tehomaksu, Nyholm kertoo.


Yhteinen maakuntakiertue


Energianeuvojat ympäri Suomen kampanjoivat lokakuussa vastuullisen ja tiedostavan sähkönkäytön puolesta. Etelä-Karjalassa tämä näkyy energianeuvojien ja Etelä-Karjalan Marttojen Kestävästi Kaakossa -hankkeen yhteisellä kiertueella, joka alkaa Savitaipaleelta maanantaina 5.10.


Kampanjan tarkoitus on ennen kaikkea kertoa energiankulutuksen vähentämisestä ja siitä, miten jokainen voi vaikuttaa asumisensa ilmastovaikutuksiin.


- Pidämme kiertueen aikana energianeuvontatapahtumia, joissa otetaan haltuun energiansäästön perusasiat ja tutustutaan kodin ja työpaikan energiasyöppöihin, Martoista kerrotaan.


Niin Martat kuin neuvojatkin vastaavat tietenkin mielellään mihin tahansa asiaan liittyviin kysymyksiin.


Wattimaisteri on vastuullinen kuluttaja


Energianeuvonnan valtakunnallinen Wattimaisteri-kampanja kokoaa yhteen paikkaan kotitalouden sähkönkäyttöön, kulutusseurantaan, uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hankintaan sekä kulutusjoustoon liittyvät faktat. Motivan tuottama kampanjasivu on osoitteessa www.wattimaisteri.fi.


- Energiayhtiön online-palvelusta löytää valtavasti mielenkiintoista tietoa sähkön käytöstään. Wattimaisterissa opastamme lukemaan ja tulkitsemaan kulutustietoja sekä hyödyntämään tietoja energiansäästössä, kulutuksen ajallisessa siirtämisessä ja esimerkiksi oman aurinkosähköjärjestelmän mitoituksessa, Nyholm sanoo.+++


Energiaviraston rahoittama Etelä-Karjalan energianeuvonta neuvoo kuluttajia, PK-sektoria sekä kuntia. Se lainaa muun muassa maksutta lämpökameroita lämpövuotojen etsimiseen.

Tarkemmat tiedot neuvonnasta löytyy www.Greenreality.fi niin asukkaille kuin yrityksille ja yhteisöille suunnatussa omassa osiossa ”sähkö, lämpö ja vesi”.


Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke etsii maaseudun asukkaita mukaan testiryhmään, jossa kotitaloudet pääsevät testaamaan hiilijalanjäljen pienentämistä. Osallistuvat kodit saavat neuvontaa ja ohjeet hiilijalanjäljen laskentaan. Tavoitteena on löytää hyviä käytänteitä jaettavaksi kaikille maaseudun asukkaille. Hankkeessa paneudutaan myös muun muassa materiaalien kierrätykseen, liikennöintiin sekä uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen. Pilotointien avulla mahdollistetaan uudentyyppistä, vähähiilisempää elinkeinotoimintaa. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.Lisätietoja:


- Energianeuvoja Tanja Nyholm, puh. 040 703 3366, tanja.nyholm@lappeenranta.fi


- Etelä-Karjalan Martat ry / Kestävästi Kaakossa -hanke, Hankeasiantuntija Minna Paajanen, puh. 050 301 2047, minna.paajanen@martat.fi


- Päivi Suur-Uski, Motiva, puh. 044 300 1369, paivi.suur-uski@motiva.fi,


Comments


Kyläkirjeet
Viimeisimmät tiedotteet
bottom of page